• Handboek: talentontwikkeling

 • De kern van onze approach is en blijft het maximaal realiseren van talentontwikkeling. Ons doel is dat iedereen die de organisatie op termijn verlaat dat doet als een beter mens en basketbal professional. Op die manier proberen wij onze bijdrage te leveren aan een sterke en succesvolle basketballcultuur in de regio Gelderland. 

  Kwaliteiten en kernwaarden

  Om spelers klaar te stomen voor het hoogste niveau focussen we bij TBG Dragons op drie kwaliteiten: 

  • Sterk aanpassingsvermogen
  • Agressieve en dynamische speelstijl
  • Beschaafde houding

  We zijn ervan overtuigd dat onze spelers met deze kwaliteiten niet alleen succesvol zullen zijn in het basketbal, maar ook in andere aspecten van het leven. Daarbij horen vijf kernwaarden:

  • Compassie, het vermogen om voor een groter belang dan puur je eigen belang te kunnen gaan.
  • Competitiviteit, de wil om te winnen en beter te zijn dan je tegenstander.
  • Plezier, het vermogen om onder druk en op niveau nog steeds het spel te spelen.
  • Creativiteit, het vermogen om te improviseren en een goede oplossing te vinden in iedere situatie.
  • Consistency, het vermogen om bij herhaling taken goed uit te kunnen voeren en te presteren.

  Deze kwaliteiten en waarden vormen de basis voor onze jeugdopleiding. Ze zijn leidend in alles wat we doen.

  Trainingsbenadering

  In onze benadering van het opleiden van basketballers onderscheiden we ons op een aantal punten:

  1. In onze oefeningen gaan we zoveel mogelijk uit van problemen boven oplossingen. Spelers moeten zoveel mogelijk zelfstandig en met elkaar de juiste oplossing ontdekken. Daarbij bieden we de juiste handvatten. Zo dagen we onze spelers al vanaf jonge leeftijd uit om zelf te creëren en het belang van skills en teamplay te ontdekken.
  2. We ontwikkelen fundamentals zo vroeg mogelijk dynamisch en reactief. In plaats van statische pass- of dribbeloefeningen, leren we onze spelers zo veel mogelijk fundamentals aan in spelsituaties. Zo leren spelers al vanaf jonge leeftijd om fundamentals toe te passen onder druk.
  3. Creativiteit is belangrijker dan tactiek. Bij TBG Dragons gaan we uit van een zo eenvoudig mogelijk spelsysteem om maximaal ruimte te maken voor creativiteit op het veld.
  4. Waar we op trainen en hoe we spelen is niet hetzelfde. Qua speelstijl zullen we altijd voor agressiviteit en dynamiek gaan. Hierop ligt dan ook sterk de nadruk. Echter, om goed aangepast te kunnen zijn op iedere mogelijke spelsituatie, zullen we ook uitgebreid trainen op spelvormen die we zelf niet toepassen. Een speler van TBG Dragons wordt voorbereid op iedere mogelijke spelsituatie.
  5. Om spelers te prikkelen en te leren wat winnen is (competitiviteit), stellen we ze bloot aan zoveel mogelijk tegenstand. We stimuleren deelname aan 3x3 competities, internationale wedstrijden en/of toernooien en voegen competitieve elementen toe onze trainingsvormen. Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat er hard gewerkt moet worden om tegenstanders te kunnen verslaan.
  6. Beschaafdheid is een randvoorwaarde voor al het andere. Wij leggen veel energie en agressie in ons spel, niet daarbuiten.

  Voor meer informatie over hoe wij opleiden verwijzen we naar ons opleidingsprogramma (later beschikbaar).