• Beschouwingen van NBA tot DBL

  2019 zit er op! Het einde van 2019 is een goed moment de balans op te maken in de verschillende competities.

  Ik vond voor Nederland het meest interessante nieuws de eindelijke bekendmaking dat onderzocht wordt of een Belgisch Nederlandse competitie haalbaar is. In Nederland wordt al een tijd lang geworsteld het aantal deelnemers boven de negen te krijgen, liefst naar twaalf. De strubbelingen in Gelderland om weer deel te gaan nemen kennen we van heel dichtbij. Daarover later meer. In Nederland staat Zwolle (The Hammers) wederom fier bovenaan, gevolgd door een viertal ploegen, met als verrassing toch wel Feijenoord, als best of the rest. Zwolle heeft haar zaakjes goed voor elkaar en de rest lijkt zich daar tot op heden stuk op te bijten. Alleen Leiden wist thuis Zwolle op een nederlaag te serveren.

  Ik zou een uitbreiding van onze competitie zeer toejuichen en een Belgisch-Nederlandse competitie kan voor een flinke impuls zorgen. Daar zullen ook ongetwijfeld nadelen aan kleven, zeker een verhoging van de budgetten lijkt noodzakelijk. Meer reizen en meer teams zal de competitie zeker aantrekkelijker maken. Wat weten we eigenlijk van België? Diverse Belgische coaches werken in het buitenland, zoals Roel Moors bij Bamberg en Jean-Marc Jaumin in Den Bosch. Eddy Casteels is ook geen onbekende in Nederland, nu coach van Leuven Bears. De competitie is te volgen op euromillions basketballleague.be.  Op deze site wordt het onderzoek naar de samenwerking ook gemeld, de mogelijkheden worden onderzocht door Hypercube Business Innovation.

  De huidige Belgische league kent 10 deelnemers en vier ploegen staan gedeeld bovenaan met 8 winstpartijen uit 11 wedstrijden. Ploegen als Belfius Mons, Giants Antwerpen en Filou Oostende zijn voor België grote namen. De inbreng van Nederlandse spelers is gering, een snelle zoektocht leverde Keye van der Vuurst de Vries bij Oostende en Jito Kok bij Kangoeroes Mechelen op. Voor de basketbalsport zal het vooral sportieve voordelen brengen, namelijk een sterkere en voorlopig minder voorspelbare competitie.

  Nog even terug naar Gelderland, ook daar wordt druk nagedacht en onderzoek gedaan naar de terugkeer naar het hoogste niveau. De regionale pers heeft eerder al melding gemaakt van regionale samenwerking en daar gaan we begin 2020 zeker meer van horen.

  Dan een blik bij onze oosterburen. De competitie lijkt daar ook al voorspelbaar te verlopen. Bayern München, de regerend kampioen, staat afgetekend bovenaan met 24 punten uit 12 wedstrijden, ongeslagen dus. De verrassing daar is toch wel Ludwigsburg, een team dat altijd met veel energie speelt onder leiding van de zeer ervaren John Patrick, sinds 2013 coach van deze ploeg. Bayern is de te kloppen ploeg en de eeuwige rivaal uit Berlijn heeft inmiddels 2 nederlagen moet incasseren. Het blijft een interessante competitie om te volgen, goede teams, veel publiek en professionele organisaties met budgetten waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen.

  Voor Nederland is Johan Roijakkers sinds jaar en dag als coach actief in Duitsland. Hij kende dit jaar een lastige start maar wist kennelijk de middelen te vinden om een topguard aan te trekken in de persoon van Kyan Anderson, die wekelijks het team op sleeptouw neemt en inmiddels naar een veiliger positie op de ranglijst weten te manoeuvreren.

  Tot slot nog een kijkje in de NBA. Hier heerst LeBron James met zijn LA Lakers en dat doet de misstart in het vorig seizoen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een team vol sterren en ervaring, wat te denken van Anthony Davis, Danny Green, Rajon Rondo, JaVale Mc Gee, Dwight Howard, de geblesseerde DeMarcus Cousins en natuurlijk King James himself. Als alles fit blijft in LA lijkt dit het te kloppen team aan de westkust. Het team van de toekomst is ongetwijfeld Dallas Mavericks met de werkelijk geniaal spelende Luka Doncic. In Dallas wordt gebouwd zoals ook Golden State Warriors hebben gedaan. Zij worden geteisterd door blessures en staan hopeloos onderaan, wachtend op betere tijden. Aan de Oostkust zijn het de Milwaukee Bucks die de dienst uitmaken. Met 29 winstpartijen (3 meer dan de Lakers) staan zijn onbedreigd bovenaan. Op de 2e plaats staat toch wel verrassend Miami Heat, zij spelen dit seizoen met Jimmy Butler en nieuwelingen Tyler Herro en Kendrick Nunn en hebben afscheid genomen van topcenter Hassan Whiteside. Het team zit goed in elkaar maar moeten het team van Giannis Antetokounmpo en Khris Middleton ruim voor zich laten. De Bucks regeren de Oostkust. Er staan nog veel wedstrijden op het programma, dus in 2020 zijn hier meer highlights van te verwachten.

  Ik wens iedereen een mooi, gezond en sportief 2020 toe! Durf te dromen en ga er voor!

  Groeten, Wieger

 • Jito Kok

 • Kyan Anderson

 • Lebron James