• Januari 2019 Week 2:

  Nu de nieuwe site van TBG Dragons zijn intrede heeft gedaan, is dit ook een moment meer basketbal informatie te delen. In het verleden heb ik mij gewaagd aan korte wedstrijdverslagen van ons DTL team U24. Zoals ook deze competitie is gewijzigd, wil ik ook met een blog een andere weg inslaan. Met regelmaat wil ik schrijven over de verschillende (inter)nationale basketbalcompetities. Deze week ging mijn aandacht uit naar de NBA.

   

  3 januari 2019:   Toronto Raptors: 107 - San Antonio Spurs: 125

  Niet zo maar een wedstrijd maar 1 met een voorgeschiedenis. Voor aanvang van het seizoen was lang onduidelijk wat met sterspeler van de Spurs, Kawhi Leonard zou gebeuren. Lang geblesseerd geweest en in het revalidatieproces waren fricties ontstaan waardoor een langer verblijf bij de Spurs twijfelachtig was geworden. Uiteindelijk bleek de oplossing te zijn gevonden in een transfer van Leonard naar Toronto, samen met Danny Green, een gewaardeerd schutter in San Antonio. In ruil maakte DeMar DeRozan de omgekeerde weg van Toronto naar het diepe zuiden. Een trade waar beide sterspelers niet direct gelukkig van werden. Tot deze wedstrijd waren het de Spurs die met wisselende resultaten duidelijk zoekende waren waartoe dit team in staat zou zijn. Toronto daarentegen bleek met Leonard in haar gelederen de verrassing te zijn in de Eastern conference en ging fier aan kop. 3 januari treffen beide teams elkaar in San Antonio. Bij de teampresentatie krijgt Danny Green van het thuispubliek een staande ovatie als ware hij de verloren zoon die thuis komt. Kawhi (spreek je uit als Kwaij) wordt uitgefloten en het boegeroep blijft tijdens de wedstrijd lang nagalmen.

  Zoals boven al verklapt winnen de Spurs, DeRozan maakte zijn eerste (!) tripple dubbel in zijn NBA carrière, 21 punten, 14 rebounds en 11 assists en nog twee steals. Hij maakte een statement naar zowel de Raptors als de Spurs. Kawhi kwam tot 21 punten, 5 assists en slechts 1 rebound, dit is onder zijn gemiddelde. Danny Green de schutter speelde 26 minuten en bleef zonder punten, ook uitzonderlijk voor deze klasse schutter. Na afloop was er wel een hartverwarmende ontmoeting tussen Kawhi en Spurs coach Gregg Popovich, de coach die deze topspeler jaren onder zijn hoede heeft gehad. Hij laat zien hoe het hoort. Over Kawhi hoeven we ons geen zorgen te maken. Zijn kwaliteiten zijn uitzonderlijk, wel blijft de vraag hoe lang Toronto van hem kan genieten. De Spurs blijven ook zeker de moeite waard om te volgen, ze zijn verzwakt, maar hebben met LeMarcus Aldridge, Rudy Gay en aankomende talenten als Bertrans en Forbes nog veel klasse in huis. De play-offs zijn haalbaar, maar ik voorspel geen belangrijke rol van betekenis in de eindstrijd van de NBA. Daarvoor zijn in het westen Houston, Golden State en Oklahoma duidelijk te sterk. Toronto gaat in het Oosten meespelen om de koppositie, zeker nu Boston geplaagd wordt door blessures.

   

  Over Boston wil ik nog melden dat blessures ook weer kansen opleveren. Zo kan forward Daniel Theis, 2e jaar NBA speler in Boston, zijn minuten maken. Theis was in de Duitse competitie een topspeler, zowel verdedigend als aanvallend. Daar kwam hij uit voor Bamberg en werd met Brad Wanamaker kampioen van Duitsland. Dit seizoen werd Theis in Boston herenigd met zijn oude maatje Wanamaker. Een zeer gewaardeerd spelmaker in vele Europese competities. Brad heeft lang op zijn kansen moeten wachten en deze maand heeft hij zijn eerste minuten mogen maken voor de Celtics. In drie wedstrijden kwam hij tot 2, 4 en 22 minuten. Wat maar weer duidelijk maakt hoe groot de stap van Europa naar de NBA is.

  Op 4 januari speelden de Lakers thuis tegen de Knicks, toch een beetje mijn team. De Lakers scoren 112 en New York Knicks 119, dus de win is voor New York. Zij winnen niet veel, maar deze mocht er zijn. Helaas moet ik wel vermelden dat LeBron James de grote afwezige was.

  In de wedstrijd maakte Tim Hardaway jr een fakepass en ging zelf in één beweging naar de ring. Op dat moment dacht ik dat dit een mooie beweging voor Dragons speler Yannick Pinckaers zou zijn. Tot mijn verbazing maakte hij precies deze beweging afgelopen zaterdag en ging ook met succes naar de ring. Helaas was dit niet genoeg voor een overwinning. Kom op Dragons U21, jullie kunnen beter. De start tegen Den Helder was veelbelovend. Variatie, concentratie en samenspel zag er prima uit. Spelen als een team, vier kwarten lang, zal uiteindelijk tot succes leiden

  Wieger