• Deze week aandacht voor Nikola Jokic, de Servische center van de Denver Nuggets, 2,13m en 113kg. Eentje van de buitencategorie, omdat hij vele facetten van het spel beheerst. Deze week liet hij tegen de Clippers uit LA zijn 5e triple-double aantekenen, nu met 18 punten, 14 rebounds en 10 assists. Een big man in je team zorgt meestal voor punten en vooral rebounds. Jokic doet dat en meer, de Serviër beheerst de driepunter, heeft een geweldig spelinzicht en is een uitstekend passer. In de wedstrijd tegen de Clippers pakt hij een verdedigende rebound met één hand en in dezelfde beweging geeft hij een pass over het hele veld en wordt dit afgerond met een dunk van Jamal Murray. Kijk dit terug op de NBAsite, onder game recaps 2019/01/10 in het derde kwart met 8:40 op de klok. 

     

    Ook in de Duitse competitie bij Oldenburg speelt een uitstekende center. De Oostenrijker Rasid Mahalbasic, 210m en 120kg. Nu voor het tweede jaar bij EWE Baskets. Ook hij is een veelzijdige center en een goede passer. EWE Oldenburg is sowieso een team dat ik al jaren volg. Tot voor twee jaren speelde daar Brian Qvale als center in de tandem met guard Chris Kramer. Dat was elke wedstrijd genieten en ik ben speciaal voor hen naar Oldenburg gereden. Inmiddels speelt Qvale in Bologna Italië en daar kwam ik weer een oude Wijchense bekende tegen, want ook Kelvin Martin staat daar op het roster. Kelvin is de enige speler die ik ken die een videoboodschap van >1.30 uur heeft ingesproken over everybody deserves another chance en terugkomen na een zware blessure (youtube 6 nov. 2013). Het centerverhaal voor Duitsland is niet af voordat ik John Bryant heb genoemd. 2,11 meter en vele kilo’s. In zijn tijd bij Bayern München al een big man en speelt nu voor Giessen46ers. Geen familie van Koby, maar daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben (zie foto). Bryant is altijd aanwezig, mits fit, schiet driepunter, blockt en is onder de ring bijna niet te stoppen.

    Terwijl ik midden in mijn verhaal zit komt de wedstrijd San Antonio en OKC Thunder voorbij. Bij deze teams spelen meer traditionele centers, namelijk Steven Adams (OKC) en LaMarcus Aldridge. De laatste sleepte bij de Spurs een vierjarig contract binnen, goed voor 84M dollar. De wedstrijd van 10 januari werd uiteindelijk een win voor de Spurs en LaMarcus verraste vriend en vijand met 56 punten, heel belangrijk voor deze winst. Wel in 58 minuten basketbal, dus twee maal overtime. Ga deze samenvatting bekijken, het laat de huidige trend in de NBA zien van, veel, ja heel veel, driepunters. Golden State heeft deze trend ingezet met schutters als Curry, Thompson en Durant, goed voor meerdere kampioenschappen. Meer teams zijn het afstandsschot veelvuldig gaan gebruiken, kijk naar Houston, Dallas en zelfs Brooklyn doet hiermee goede zaken. Zappend langs vele wedstrijden zie ik ook het aantal blocks in de wedstrijd toenemen. In de Portland ?? Charlotte game van vrijdag 12 januari was center Jusuf Nurkic (Bosnië Herzegovina) goed voor zes blocks en Portland scoorde als team 16 blocks. Ook bij de Dragons U21 komt de block met regelmaat voorbij en vaak is Ron Bongers de sta in de weg. Nog even terug naar de driepunters. Dezelfde vrijdag speelde Golden State thuis tegen Chicago. De eerste wedstrijd tussen deze ploegen was op 29 oktober vorig jaar in Chicago. Toen schoot voor Golden State Klay Thompson een nieuw record driepunters in de boeken, 14 stuks in een wedstrijd (en 52 punten). De wedstrijd van vrijdag begon met drie driepunters van dezelfde Klay. Daarna stokte zijn productie even, maar kwam hij toch nog tot 30 punten, waarvan zeven driepunters. Vrijdag in Zwolle Dragons U21 nog ten onder zien gaan tegen een heel sterk Zwolle. We have a long way to go, maar ergens zal er victorie zijn, misschien wel komende zaterdag! Kom allemaal naar dit feestje in de Horstacker. Het is de jaaropening en het begint om 16.00 uur. Onze boys kunnen wel een steun in de rug gebruiken. Zij schieten ook driepunters! Ik zag vrijdag Gijs van Maastricht in Zwolle twee maal met succes van afstand aanleggen.

  • Nikola Jokic Denver Nuggets

  • Rasid Mahalbasic EWE Bakets Oldenburg

  • Kelvin Martin Virtus Bologna

  • Gijs van Maastricht TBG Dragons