• Blog 3: Jong, oud en meer

  Voordat we naar "jong en oud" gaan eerst de terugkeer van DeMarcus Cousins on the court. De aankoop van Golden State, terwijl Cousins, spelend bij New Orleans, revalideerde van een behoorlijke blessure. Tijdens de herstelperiode werd al gedold met Cousins of hij ook driepunter mocht schieten of vooral de centerpositie moest invullen. Nou vrijdag 18 januari kwam het antwoord in de uitwedstrijd tegen de Clipper in LA. Een basisplaats en de eerste Warriors score was een dunk van Cousins, maar ook al twee fouten binnen een minuut speeltijd met een 4-4 tussenstand. Dus terug naar de bank. In het tweede kwart en daarna meer van Cousins met een eindscore van 3 driepunters, 14 punten, een block, een steal, 6 rebounds en 3 assists, niet slecht voor een center met 15 minuten speeltijd.

  Dan "jong", in de wedstrijd Ludwig-Bayreuth maakte de pas 16 jarige Ariel Hukport als center minuten. Duitsland kent meer talenten, wat te denken van Isaac Bonga, 19 jaar oud, groot geworden bij de Fraport Skyliners uit Frankfurt en dit jaar onder contract bij de Lakers uit Los Angeles. Wat te denken van Theo Maledon uit Lyon. Hij is 16 jaar en speelde op 16 januari een Euro cup wedstrijd tegen Frankfurt. De winst voor Maledon en zijn team en 15 punten voor hem, inclusief 2 fraaie driepunters.

  Ook "oud" mag doet nog volop mee. In de NBA is er de inmiddels legendarische coach Gregg Popovic, 71 jaar oud en hij twijfelt nog of hij gaat verlengen bij de San Antonio Spurs. Wel is hij nog twee jaar coach van het nationale Dreamteam. In zijn lange carrière won hij al 1224 keer, waarvan 520 uitwedstrijden. Een oude bekende van Popovic is guard Tony Parker, lang spelend onder Popovic, maar nu uitkomend voor Charlotte Hornets als 2e guard achter Kemba Walker, geen schande overigens want Kemba is topklasse. 14 Januari gingen de Hornets op bezoek in San Antonio. Kijk die beelden terug, een kippevel moment want Parker krijgt bij zijn binnenkomst een staande ovatie van het publiek en voor de wedstrijd een video tribute met hoogtepunten. Parker, inmiddels 36 jaar oud en 17 jaar actief in de NBA zal zijn carrière ongetwijfeld afsluiten bij de Spurs. Als dank voor alle aandacht gingen ook de wedstrijdpunten mee naar Charlotte, Parker speelde 19 minuten, scoorde 8 punten 3 rebounds en 4 assists. Man of the match was wel Kemba Walker, 33 punten waarvan 7 driepunters. Op de NBA kun je de tribute terugkijken, sportiviteit gekoppeld aan een echte clubspeler, dat is Tony Parker.

  Terug naar het spelletje, het teamspel wel te verstaan. Woensdag 16 januari. In Houston spelen de Rockets tegen Brooklyn, wel een verrassing voor mij dit seizoen. Rockets sterspeler Harden schoot 58 punten van de totaal 142. Dat teamspel zonder sterren ook winst kan opleveren bleek in deze wedstrijd. Brooklyn pakte de winst met 145 punten. Maar liefst zeven spelers van de Nets in de dubbele cijfers, waarbij D’Angelo Russell zich langzaam naar een sterstatus staat te spelen. Dat dit geen bevlieging was van Brooklyn bleek 2 dagen later in Orlando. Ook deze wedstrijd werd gewonnen door de Nets. D’Angelo Russell scoorde 40 punten en Dinwiddle was nuttig met 20 punten. Maandag 21 januari thuis tegen Kings uit Sacremento werd een win, eindstand 123 ?? 94 en Russell 31 punten. Om te laten zien hoe goed Brooklyn bezig is, versloegen zij vrijdag 25 januari thuis stadsgenoot NY Knicks met 109 ?? 99. Ook nu waren de scores verdeeld over het hele team. Geen sterren wel veel punten.

  In Duitse BBL was zondag een heuse buzzerbeater te bewonderen van John Bryant. Thuis in Giessen spelen de 46ers tegen Braunschweig. Met nog 2.4 seconden op de klok leek het met 97 ?? 97 richting overtime te gaan. Vanaf de zijkant werd Bryant onder de ring aangespeeld, een score en winst voor de 49ers, eindstand 99-97 (easy-credit BBL). De Duitse competitie verloopt tot nu toe volgens Bayern plan, zij lijken oppermachtig. Dit weekend waren de verrassingen dan ook bij de anderen ploegen. EWE Oldenburg, op de 2e plaats, ging verrassend onderuit in Frankfurt. Het werd 75 ?? 74, een lage score maar Frankfurt zal er blij mee zijn. Ook het verlies van Berlijn, zijn staan 4e op de ranglijst, was opvallend. Berlijn ging onderuit tegen BG Göttingen (91 ?? 85), sinds jaar en dag getraind door de Nederlander Johan Roijakkers. De samenvatting van deze wedstrijd is absolute reclame voor onze sport. Goeie guard met Michael Stockton, twee centers die geblesseerd aan de kant zitten en dan toch een speelplan om Berlijn te verslaan.

   

  https://www.magentasport.de/event/bg-goettingen-alba-berlin/417163

 • DeMarcus Cousins

 • Theo Maledon

 • John Bryant

 • Johan Roijakkers