• Teamspirit en transfers in de NBA 

   

  Zaterdag 2 februari speelden de Warriors thuis tegen de Lakers, dus Oakland tegen Los Angeles. Geen LeBron waarmee vooraf al de angel uit de wedstrijd lijkt. Wel een mooi moment van teamgeest, elkaar helpen als dat nodig is. Het is 81 ?? 73 in het voordeel van de Warriors, geen vuiltje aan de lucht en DeMarcus Cousins wordt aangespeeld en gaat vol naar de ring voor een dunk. En passant neemt hij Lakers talent Kuzma mee die naar de grond gaat. Cousins triomfeert en zoekt oogcontact met zijn tegenstander. Teamspeler pur sang Andre Iguodala ziet het en haalt Cousins onmiddellijk weg uit mogelijk een ruzie, de achilleshiel van Cousins. Iguodala schittert verderop in de wedstrijd met mooi driepunters. Wat een perfecte speler, zelden in de basis en altijd vanaf de bank, in dienst van het team. Hij en Shaun Livingston bepalen in die rol mede het succes van de Warriors en lijken rechtstreeks af te stevenen op prolongatie van de titel. Komen we automatisch bij de transfers, de mogelijkheid het tij te keren. Het waren drukke dagen voor het management van Dallas, de Knicks, Detroit, Houston, New Orleans, Phoenix, de Clippers, Philadelphia, om er maar een paar te noemen. Geen Golden State, zij liggen op koers. Elke club heeft zo zijn eigen beweegreden om in actie te komen. Voor New Orleans was het vooral inspelen op het aanstaande vertrek van hun ster Anthony Davis. Zij moeten op zoek naar een nieuw spelconcept, Davis was met zijn lengte, souplesse en scoren vanaf elke positie uniek. Voor andere teams was het meer "making one step behind to one step in front", of een poging daartoe. Een laatste kans alsnog de play-offs te halen, zoals Sacramento en Detroit. De Knicks hebben weer een andere agenda. Zij lieten grootverdieners Porzingis en Tim Hardaway jr vertrekken naar Dallas, met in hun kielzog Coutney Lee en Trey Burke. Dit alles om ruimte te krijgen in de salary cap. In ruil kwamen vanuit Dallas de al lang begeerde Dennis Smith jr en veteraan DeAndre Jordan. De grote vraag is wie gaat de nieuwe ster voor New York worden?

  Terug naar beeldmateriaal die de moeite waard zijn om te bekijken. Zoek episode 13 van Shaqtin a fool en zie hoe een sprongbal geen balbezit oplevert of hoe de profs van de NBA ook kunnen worstelen met het spelletje. In Nederland laten Groningen en Leiden zien dat zij internationaal ook een rol van betekenis kunnen spelen. Leiden gaat naar Sardinië en Groningen mag het in Oostende gaan uitvechten, een hele klus voor beide teams. Leiden gaat onder andere Jack Cooley tegenkomen. Een sterke center, NBA ervaring en gespeeld in Malaga en Ludwigsburg. Het worden in ieder geval interessante ontmoetingen waar de Nederlandse top kan laten zien waar ze staan. Dan was er nog de terugkeer van een oude bekende, de pas 27 jarige Leon Williams. In Nederland eerder zeer verdienstelijk actief bij Landstede en Den Bosch. Na omzwervingen in Duitsland en Spanje heeft hij getekend in Den Helder. Een echte aanwinst voor de DBL.

  In Duitsland was men onder de indruk van de Eurocup ontmoeting tussen Bayern en Fenerbahce Instanbul. Een heuse kraker en de Duitsers gingen er na twee OT’s met de winst vandoor. In de samenvatting van ruim 5 minuten zien we na de reguliere speeltijd een 66 ?? 66 stand. In de extra tijd staat München voor met 80 ?? 79. Nog 4 seconden op de klok sleept Fenerbahce er twee vrije worpen uit, maar benut er slechts 1, dus weer verlengen. Nu slaat München toe en bepaalt de eindstand op 90 ?? 86. Een lage score voor 50 minuten basketbal, maar wel topspelers, coaches en veel strijd. Kijk ook naar de onmogelijke scores van Ali Muhammed, 1,78 meter groot en 35 jaar oud. Een tovenaar.

   

  Links:

  https://watch.nba.com/video/2019/01/31/20190124-inside-nba-shaqtin-fool

  https://www.magentasport.de/event/fc-bayern-muenchen-fenerbahce-istanbul/117467 

 • Andre Iguodala - Golden State Warriors

 • Dennis Smith Jr. - Dallas Mavericks

 • Jack Cooley - Dinamo Sassari

 • Leon Williams - Den Helder Suns