• In het weekend waarin onze eigen U21 dapper strijdend ten onder ging tegen New Heroes en het Bemmelse Dolphins in de promotiedivisie een keurige 2e plaats veroverden, was in de NBA de schiettent open.

  Philadelphia won thuis van LA met LeBron met 143 -120. Bij LA kwam Kuzma tot 39 punten, JaVale McGee speelde zich naar 21 punten, maar de thuisploeg had goede zaken gedaan met het tussentijds aantrekken van Tobias Harris. Hij kwam tot 22 punten, center Embid had zijn 46e dubbel-dubbel dit seizoen, nu met 37 punten en 14 rebounds. Schutter JJ Redick was goed voor 21 punten waaronder een onmogelijk schot vanuit de hoek, waarmee de 1e helft werd afgesloten.

  In Dallas kwam Portland op bezoek. Daar was Damian Lillard op dreef met 30 punten. Het was niet genoeg voor de winst. Dalles won met het kleinste verschil 102 ?? 101. Hier bleek nieuwkomer Tim Hardaway jr. zich direct thuis te voelen in Dallas met 24 punten. De man waar veel om draait in Dallas is Luka Dancic, zijn 1e jaar in de NBA is fantastisch. Volgens jaar hopelijk spelend met Pozingis en de Duitser Maxi Kleber. Drie klasbakken uit Europa. De Warriors kregen Miami op bezoek met Dwayne Wade, die aan zijn afscheidstournee bezig is. Bij de Heat liet Dion Waiters zien weer helemaal terug te zijn, 24 punten van zijn hand, hij miste wel het laatste schot, toch zijn trademark. Warriors wonnen met 120 ?? 118. Durant was goed voor 39, Thompson 29 en Curry 25. Als de play-offs in beeld gaan komen zal de defence een grotere rol gaan spelen en zijn de easy baskets history.  

  Politiek en sport:

  Een onderwerp dat bij grote evenementen vaak een rol speelt. Waarom zouden we een WK voetbal spelen in Qatar en dan niet op zand maar op gras? Geld en politiek maken het mogelijk.

  Binnen de NBA is er ook een politiek dingetje, hij heet Enes Kanter en speelde recent nog voor de NY Knicks. De club heeft inmiddels afscheid van hem genomen. In januari dit jaar speelden de Knicks en Washington een wedstrijd in Londen en Kanter bleef bewust thuis. Zijn commentaar was kans te lopen in Londen te worden vermoord door het Turkse regime, waarmee hij al jaren in onmin leeft. Tegen Kanter loopt een Turks arrestatiebevel vanwege openlijke steun aan de in Turkije verboden Gulen beweging. Kanter is inmiddels zijn Turks paspoort kwijt, ingetrokken door de Turkse autoriteiten. De familiebanden zijn verbroken en nadat de vader van Kanter in Turkije werd gearresteerd, gaf deze publiekelijk bekend dat zijn zoon was gehersenspoeld door de Gulen-beweging. Sport verbroederd, maar helaas niet altijd. Kanter is op zoek naar een nieuwe club, met zijn ervaring en stats zal dit wel in de NBA zijn. Het stempel "gezocht in Turkije" zal nog wel even aan hem blijven kleven.

  Verder in de NBA week naderen ook de All-Star games, dit keer in Charlotte. Het lijkt alsof heel basketbalwereld er naar uitkijkt, maar mij doet het weinig. Dus hierover geen mededelingen.

  In hetzelfde weekend speelden onze eigen U21 uit in Almere tegen de Dutch Lions. Op meerdere vlakken een interessante ontmoeting. Allereerst worden de Dutch Lions gecoached door Marco van de Berg, een gelauwerd basketbalcoach in binnen- en buitenland. Hij heeft een groep zeer jonge talentvolle basketballers geselecteerd. Niet alle verenigingen zijn blij mee, om wisselende redenen. Het afstaan van talenten voor een hoger doel blijft lastig. Nu werden onze jongens vanaf het eerste kwart door pressing over het hele veld flink onder druk gezet. Het verschil in fysiek, lengte en atletisch vermogen was duidelijk zichtbaar. Na rust bleken onze spelers echter de strijd prima aan te kunnen. Het verschil op het scorebord liep niet verder op en spelers en supporters zagen plots een heuse wedstrijd waar de Dragons streden voor elke meter en elk balbezit. Het klassenverschil bleef wel duidelijk.

  Woensdag 13 februari duikt Enes Kanter op in Portland en tekent daar voor de rest van het seizoen. Een week later maakt hij zijn eerste minuten, wel in zijn oude stad New York maar tegen Brooklyn. Portland wint en Kanter speelt bijna 20 minuten, scoort 18 punten en pakt 9 rebounds en scoort 90 % van zijn fieldgoals. Geen slecht begin.

  In Duitsland viel op dat Bayern tegen een eerste nederlaag in de competitie aan liep. Uit bij Oldenburg werd met miniem verschil verloren, 83-82. Acht seconden voor tijd staat München voor, 80-82. Oldenburg speelt een aanval en brengt good old Rickey Palding in stelling voor een driepunter. Zijn schot wordt geblockt maar de scheidsrechter zien een overtreding en 3 vrije worpen is het gevolg. Palding blijft ijskoud en schiet drie maal raak. De resterend 3 seconden voor München gaan in de Oldenburgse euforie verloren. Mooie sport en vaak spektakel tot het einde. Oldenburg is verrassend tweede in Duitsland, maar meer verrassend is Rasta Vechta, zij bezetten de derde plaats momenteel.

 • Maxi Kleber

 • Tobias Harris

 • Enes Kanter

 • Ricky Palding